Karlsborgsverkens Hamnbolag AB

Snack om Hamnbolaget och dess verksamhet
Användarvisningsbild
Frazze
Global moderator
Global moderator
Inlägg: 655
Blev medlem: mån 04 jan 2010, 17:36

Karlsborgsverkens Hamnbolag AB

Inläggav Frazze » tor 17 mar 2011, 18:04

är ett dotterbolag till Kalix Kommunföretag AB (Moderbolag). Moderbolaget bildades 2009-09-29 men fram till idag har det inte pågått någon aktivitet i bolaget. Nu vill Kalix Kommuns Ekonomichef Camilla Bergeskans likvidera moderbolaget. Jag antar att ägardirektivet för hamnbolaget måste skrivas om.

ÄGARDIREKTIV FÖR KARLSBORGSVERKENS HAMNBOLAG AB

§ 1. Karlsborgsverkens Hamnbolag AB (\"Bolaget\") är ett organ för kommunal
hamnverksamhet som står under kommunens inseende. Bolagets syfte är att
driva och utveckla hamnen i Karlsborg samt att söka och finna långsiktig
finansiering för bolagets investeringar. Bolaget är ett dotterbolag till Kalix
Kommunföretag AB (Moderbolaget).

Likvidering av Kalix Kommunföretag AB

Bakgrund
2009-09-29 bildades Kalix Kommunföretag AB. Ändamålet med verksamheten var att: \"Bolaget skall som moderbolag i Kalix kommuns (helägda) koncern på affärsmässiga grunder direkt och genom innehav av aktier eller andelar i andra företag bedriva och utveckla verksamheter av allmänt intresse som har anknytning till kommunens område eller dess invånare. Bolaget skall också ha till föremål att äga, förvalta, köpa och sälja aktier och andelar och fast egendom samt bedriva därmed förening verksamhet.\" Styrelse om fem ledamöter är, enligt bolagsordningen, invalda och kommer nu genom ny mandatperiod att väljas om. Bokslut per den sista december 2009 bestod av det egna insatta kapitalet på 100 000 SEK samt 38 000 SEK i ränteintäkter. Fram till idag har det inte pågått någon aktivitet i bolaget.

Kalix Kommunföretag AB har inte utvecklats till vad syftet var och i nuläget finns ingen ambition att driva detta så som avsikten var.

Ett aktiebolag kan inte sättas helt vilande utan styrelse, revisor, årsredovisning och deklarationer med mera måste tillsättas/göras oavsett aktiviteten i bolaget vilket är förenat med kostnader. Det går att sälja alternativt likvidera ett bolag. I en likvidation säljs bolaget och då blir kommunen kvitt bolaget på en gång mot att likvidatorn tar ett arvode på uppskattningsvis max 15 000 SEK. Det som krävs för att likvidera bolaget är ett bokslut per 2010-12-31 vilket måste genomföras i vilket fall som helst. I bolaget finns inga värden såsom inteckningar som går förlorade vid en eventuell likvidation.

Förslag till beslut
Att ekonomichefen får i uppdrag att lämna Kalix Kommunföretag AB för
likvidation.

Återgå till "Hamnbolaget"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster