Stuveri strejk i Finland

Ismannen
Gäst
Gäst

Stuveri strejk i Finland

Inläggav Ismannen » fre 05 mar 2010, 10:33

jag läste att hamnarna i finland är stängda när stuvarna strejkar. då har ju de finska isbrytarna gott om tid att hjälpa svenskarna.

Börje Åström
Gäst
Gäst

Stuveri strejk i Finland

Inläggav Börje Åström » fre 05 mar 2010, 10:59

Det gäller inte alla hamnar, men jag hittar inte vilka som är undantagna.

Donkeyman
Gäst
Gäst

Stuveri strejk i Finland

Inläggav Donkeyman » tor 11 mar 2010, 20:15

En sak är säker. Den enes död - den andres bröd.

De Finska isbrytarna har på ett märkbart sätt \"röjt upp\" i en svår situation för sjöfarten till Norrland. Men samtidigt har issituationen lindrats avsevärt. Det har i en vecka ungefär varit mer eller mindre öppet vatten långa sträckor utefter Svensk sida.

Men det har inte bara varit de Finska isbrytarna som har \"hjälpt till\". Det har stått massor med last som inte kommit ut från industrierna senaste veckorna. Vilket har gjort att man har kunnat \"stämma\" fartyg som egentligen skulle gått till Finland.

En plats som Husum där man verkligen \"satt i skiten\" för en vecka sedan har fått besök av ett par massabåtar samt ro/ro - storingar som \"Borden\" och \"Stena Forerunner\" som har sopat iväg fulla laster. Något de kunnat göra eftersom de just nu är \"arbetslösa\". Laster som annars hade blivit stående med följd att fabriken hade tvingats stänga igen för att magasinen blivit fulla. Papper lämpar sig som bekant inte för att ställas upp under bar himmel.

Så det är inte någon tvekan om att strejken kom exakt när den behövdes som bäst.

Börje Åström
Gäst
Gäst

Stuveri strejk i Finland

Inläggav Börje Åström » fre 12 mar 2010, 12:23

Så är det nog och dessutom har industrin denna vinter fått kämpa mot andra prioriteringar också.

Användarvisningsbild
Frazze
Global moderator
Global moderator
Inlägg: 655
Blev medlem: mån 04 jan 2010, 17:36

Stuveri strejk i Finland

Inläggav Frazze » fre 12 mar 2010, 13:32

Stuveristrejken i Finland är väl inget som gynnar Karlsborg direkt. Billerud använder ju Kemi hamn då och då för utlastning. Senast gick väl iväg ca 700 ton massa över Kemi strax innan strejken.

En betydande del av trafiken i finska hamnar är transittrafik till Ryssland, risken är väl stor att den trafiken söker sig andra vägar och på sikt påverkar trafiken i Bottenviken negativt.

Läste i dag i Österbottens tidning att Tornio/Röyttä hamn har öppnat igen
Torneåhamn öppnades trots strejken

Det är bara att konstatera att stuvarna är en maktfaktor i samhället

Det uppskattas att strejken kostar Finland 200 miljoner Euro/dag. Stora Enso talar om 25 miljoner kronor per dag, UPM om 30 miljoner

UPM har stoppat produktionen vid fyra av sina pappersbruk. Stora Enso stängde på onsdagen ned verksamheten vid bolagets pappersmaskin PM2 vid bruket i Anjala med en årskapacitet på 185.000 ton. På torsdagen stängde Stora Enso dessutom ned produktionen vid bolagets pappersmaskin PM6 vid bruket i Oulu. PM6 har en årskapacitet på 580.000 ton finpapper.

Det verkar inte som att strejken är speciellt populär bland allmänheten när man läser kommentarerna i tidningarna

Ett litet axplock

\"Stuvarna borde givetvis få lön åtminstone ett år ifall de får foten, tack vare att de är näst intill oersättliga. Jag menar det är väl åtminstone typ 20 studipoäng som krävs för att ta truckkort. För att inte tala om språkkraven, iallafall i Vasa klarar du dej inte utan svenska i hamnen pga. att ingen av stuvarna kan finska.\"

\"Nu är det dags att sluta kamma stuvarna medhårs. Varför skall detta skrå få bestämma takten för vår export ? Hoppas regeringen ingriper med en undantagslag nu med det samma. Då folk förr i tiden inte dög till något annat så blev dom rekommenderade att söka jobb som hamnarbetare, som det då hette. Nu behandlas dom med silkesvantar som om hela hopen vore direktörer, som dom kanske är om man ser till deras FETA löner.\"

\"Har hört summor som 200 milj EUR utebliven BNP för landet per dag de strejkar. Vi är isf. nu uppe i ca 280 EUR per finländare. Tillhör du en 4-pers familj är det en bit över 1100 EUR för er. Strejkar dom en vecka till blir det 560 EUR per finländare. Otroliga summor! Ta in lite ryska gästarbetare nu istället!
Stuvarna tjänar i snitt 25 euro per timme eller 47700 euro per år. Stuvare är typ truckförare. Dessutom har stuvarnas löner stigit snabbare än inom andra branscher. 80% av Finlands utrikeshandel sker till havs. Stuvarna har makt, men är det rätt att utnyttja den på detta sätt i nuläget? Definitivt inte, speciellt med de förmåner man redan har.\"


\"Man vet inte om man skall skratta eller gråta då arbetare i helt basala arbetsuppgifter kommer med såna här befängda krav. Bara ryssarna har byggt ut sina hamnar kommer all trafik att flytta dit. Går som med papperarbetar-adeln. Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.\"


Återgå till "Allmänna Hamnfrågor"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst